domingo, 1 de marzo de 2009

Recursos expositius per a públic infantil

Durant el 26 i 27 de Febrer s’han portat a terme al MMB (Museu Marítim de Barcelona) Jornades de Museus i Educació per abordar el tema de com presentar els recursos museogràfics al públic infantil. Orientades a museòlegs, pedagogs i historiadors de l'Art (...) el Seminari ha abarcat les diferents perspectives i projectes que s'estan portant a terme a diferents espais expositius. A través de museus i propostes , tant de les nostres contrades (Barcelona, Tarragona..) com d'Itàlia i França. s'ha pogut efectuar una aproximació a estudis, activitats, tallers, i experiències que ens acosta a les diferentes maneres de treballar el tema.

La primera ponència ens mostra l'engrescadora i gens habitual activitat de fer inauguracions de grans exposicions per a públic infantil. Presentat i exposat el projecte per Ismael Garcia i Mireaia Mayolas, tècnics del centre de recursos educatius del Mar, MMB on es presenta la possibilitat al públic de 3 a 12 anys de gaudir d'un moment especial amb l'assistència a la inauguració d'una exposició . La visita es centra en el discurs inaugural, la visita comentada i el tradicional “vernissage” posterior, convertint aquell espai per adults en un món també propi que els porta lògicament a sentir-se el museu com un món més proper

La proposta del MAMT (Museu d’Art Modern de Tarragona), a mans de la tècnica Marisa Suarez, on els alumnes de centres diversos tenen la possibilitat de portar a terme tot el procés de creació i exposició d'una obra. Amb el programa Les Escoles exposen al MAMT, obres que creen i treballen durant tot l'any els centres educatius i que després seran exposats al públic al museu donen lloc a un aprenentatge suplementari i molt més profund de l'elaboració, procés i montatge d’una exposició acosta sense dubte a l'adolescent al museu vivint-lo en primera persona.

Espais i intervencions de pedagogs com Mauro Speraggi del Tintinnabula Museo de Ravenna (Itàlia) fan viure amb passió la interelació entre objecte i usuari. El joc, la natura i la creativitat com a ens vertebrador d'un discurs en el que el món sensorial pren el paper principal. Iniciatives com la molt interessant publicació Rivistadada, són la mostra inequívoca d’una exteriorització per transmetre poèticament el missatge a l’infant.

Amb Arianna Sedioli d’Arte Sonora per i Bambini se’ns presenta una nova visió . Partint del concepte, elaboren mostres-sempre de caire itinerant- en les que la multisensorialità acompanya la voluntat inicial i objectiu principal Assaggia l'Arte.A través de fragàncies, sons, sabors, i la pròpia praxis a la mostra els recursos expositius esdevenen el llenguatge clan per l’aprenentatge. El laboratori d’un espai on l’experiència i la vivència es converteix en regal.

Sempre queden és clar, propostes més conservadores , com el cas presentat per Bruno Ponsonnet , cap del Servei cultural del Musée de la Marine de Paris,. La visió pròpia d’aquest museu entès com a ens tradicional –espai expositiu tancat- és que el museu ha de presentar grans nocions generals però no s’ha d’entendre com a centre d’interpretació consagrat a la descoberta.

Com comentà Tomislav Sola a les jornades organitzades per l’Institut Català per la Recerca del Patrimoni el mes d’octubre del passat any a la Fontana d'Or de Girona, allò important és trovar la via per transmetre el missatge que arribi a l'espectador, el què transmetre a través d'un objecte o d’un concepte.


Unes jornades fresques, interessants, on s'ha pogut gaudir de ponències plenes de passió i il.lusió, on hem pogut veure diverses vies d'actuació, totes elles convergint en el punt d'atreure un públic menut a un espai que té també el seu costat de diversió.

La passió per fer una feina ben feta, l’alternativa a un espai entès com a avorrit i mort, és o ha de ser un tempo passato , cal que l’engrescadora tasca de fer viure les obres – d’experimentar-les, tocar-les, dibuixar-les, olorar-les..- sigui el motor que farà clau la visita al museu i que convertirà en un èxit l’aventura, anomenada a partir de llavors RETORN.


No hay comentarios: